A Cuba Parfüm Kubában járt. Varadero – Közért – Áruhiány

Admin

A Cuba Parfüm Kubában járt! Varadero – Közért – Áruhiány

2019-ben a Cuba Parfüm  Kubában járt és sok érdekességgel találkozott.

A Cuba Parfüm Kubában járt. Még a régi rendszerben az 1980-as években legendák keringtek a kubai életről a kubai emberek ellátásáról. Arról, hogy jegyrendszer van és az alapvető élelmiszerekhez, háztartási termékekhez nehéz hozzájutni. Nem is beszélve a tartós fogyasztási cikkekről!

Havannában találkoztunk 1-2 közért jellegű üzlettel amik előtt sorok álltak és ha kijött egy ember akkor mehetett be a másik. Ezt a rendszert – mert másikkal nem nagyon találkoztak az ottaniak – teljes nyugodtsággal viselték. Beszélgettek, nevetgéltek a sorban állás alatt.

Itt  Varaderoban ami a legnagyobb üdülő része Kubának van egy kis Pláza amit Americas-nak neveztek el.

Sokféle üzletet lehet itt találni, mint például nagy Design márkás Parfümériát, sörözőt, sok ajándék üzleteket, ruha boltokat és természetesen csodás szivar szaküzletet.

A legnagyobb üzlet itt egy élelmiszer és ajándék bolt amiben futottunk egy kőrt bekapcsolt telefon kamerával. És tényleg mintha megállt volna az idő!

Amikor beléptünk mindjárt egy pultnál le kellett adnunk a táskánkat, fényképezőgépünket a „Portás bácsinál”. Kaptunk egy bilétát és mehettünk nézelődni a hosszú sorok között.

Bár én 57 éves korom ellenére sem emlékszem arra, hogy Magyarországon lett volna ilyen áruhiány és ilyen silány áru választék . Sok minden kapható az üzletben de kiemelkedően az alkoholos italok voltak nagy választékban úgy  kiszerelésben mint fajtában. Meglepett a bor választék is de nyilván a kubai Havanna Rum ami a nemzeti termékük.

Volt hűtőpult is amiben a hidegen kívül nem igen találtam húsárut bár az is igaz, hogy nem sokkal zárás előtt érkeztünk az üzletbe. Lehet, hogy már a nagy hűtőkbe elpakolták a romlandó termékeket.

Külön pultban lehetett kapni például fogkrémet és egyéb pipere termékeket. Ott volt dohány, szivar és sok más vegyes áru amit kérni kellett az eladótól.

Cuba Parfüm Kubában jártMint említettem zárás előtt érkeztünk de nagyon kevés vásárlót láttunk itt. Nyilván ez egy üdülő város ahol a nagy all inclusive szállodákból nem igen járnak közértbe. Gondolom, hogy az itt dolgozók vagy másik városban laknak és nem egy Plázában vásárolnak a helyiek.

Kubában valami elindult, az internet betörésével már nyitottabb szemmel járnak az emberek bár a net elérése a netkártya vásárlásával sem egyszerű. Erről készítettünk egy külön blogot is mert nagyon érdekes az európai ember számára. Mi azt hittük, hogy ez a kártya igazi szabadságot ad majd a kommunikációban mert a közel 1300.-Ft.-os telefonálási perc díj nagy óvatosságra intett minket.  Tehát az internet sok embernek kinyitotta a Világot, főleg a fiatalok körében. rengeteg zenei videó klipet néznek amik egy kaptafára készültek. Az ihletet a közeli Miami stílusa adja nekik. A videókban tetovált nagy aranyláncos félmeztelen palik énekelnek szuper autók körül és bikinis csajok koszorújában. De valami történt velük és nyílik az élet.

De természetesen a diktatúra szorításából így ki tudnak tekintgetni és tájékozódni a valós világ milyenségéről.

Az árak nagyon komolyan emelkedtek a hat évvel ezelőtti látogatásunk óta. 1 kubai CUC 300 Ft.- körül jár. Példaként itt van az internet kártya  ami egy órára 1 Cuc.

Reméljük, hogy a kubai emberek még nagyon sokáig megőrzik a vidám életfelfogásukat és még jó sokáig egy kuriózum lesz ide ellátogatni!

A videót megnézheted a  Youtube-on is: https://www.youtube.com/watch?v=XsCshice8hk

Vélemény, hozzászólás?

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>